Ремонт на баня

Оригинални идеи

Всяка стая в къща или апартамент трябва да бъде удобна, уютна, красива, хармонична и функционална. За всяка стая днес е необходимо да се разработи дизайн и да се създаде стилистично единство на обзавеждането. Дори декорирането на баня изисква собствен подход и дизайн.

Днес можете да намерите много опции за дизайн на баня, за всеки вкус и бюджет. Важно е не само да намерите и оживите картина, която харесвате, но и да обмислите детайлите предварително, да вземете всичко предвид и да определите дали тази картина е подходяща в конкретен случай. В крайна сметка всяка стая е индивидуална. Една опция за дизайн ще бъде идеална за просторна стая с високи тавани, но може да не е подходяща за малка, тясна баня с ниски тавани.

Първият етап от декорирането на баня е разработването на дизайнерски проект. Тук можете да използвате две възможности – да наемете специалист или да обмислите всичко сами. Във всеки дизайн е важно да не стигате до крайности и да знаете чувството за пропорция.

При разработването на проект е важно да се вземат предвид всички нюанси – дали има прозорци в стаята, какви са техните размери, каква форма има стаята, комуникационни характеристики, височина на тавана, стените и т.н. Също така на етапа на проектиране се уточнява какви водопроводни инсталации и мебели ще се използват, как ще бъдат монтирани тоалетната, мивката, ваната и душ кабината.

По стил традиционно най-популярни са водните и морските мотиви. Често се използват бели, светлосини, сини цветове. Това обаче не означава, че трябва да се придържате само към тези цветове и този стил.

В банята е напълно възможно да използвате златни, червени, жълти, оранжеви, лилави, сребърни и други цветове. Ярките и тъмните цветове се съчетават по-добре с по-спокойни, като бяло, или с по-светли и по-спокойни тонове от същото цветово колело.

Популярно е използването на точково и линейно осветление. Трябва да има много светлина. Осветлението е монтирано около периметъра на огледалата, картините и мебелите са осветени. На тавана могат да се монтират прожектори.

Оригинално изглеждат цветни опънати тавани с мотиви на морето и небето, както и многостепенни тавани с вълнообразни линии. Няколко нива могат да се монтират само в помещения с високи тавани.

В декорацията на стените могат да се комбинират няколко вида материали. Често се използват не само керамични плочки, мозайки, мрамор или гранит, но и тапети. Стената в близост до ваната може да бъде подчертана с интересна мозайка, а останалата част от пространството може да бъде покрита с водоустойчив тапет. Можете също така да комбинирате различни видове плочки, с различни шарки, цветове и текстури, да подчертаете зоната на мивката, огледалото, ваната с цветни плочки и да оформите останалите зони с по-спокоен модел или обикновени плочки. Интересно изглежда саморазливен под с шарка, която имитира мрамор, плажен пясък и миди, или просто обикновен.

Вашият коментар