Ремонт на апартамент

Най-често се отдават под наем апартаменти в нови сгради, построени в съвременното жилищно строителство без вътрешни работи. На първо място, това се отнася за онези апартаменти, които съставляват по-голямата част от общия брой апартаменти, които се строят за продажба. Тези апартаменти принадлежат към „икономичен“ клас. Само апартаменти, започващи от „бизнес“ клас и по-високи, се отдават под наем с довършителни работи. Фактът, че апартаментите от икономична класа нямат довършителни работи, не означава, че те са евтини и достъпни за всички. Следователно, за да купите дори такъв апартамент, трябва да спестявате пари повече от една година.

В резултат на това всеки, който след като дълго време е спестявал пари, е купил дългоочакван апартамент, неизбежно се сблъсква с мащабния въпрос за неговия ремонт.

В светлината на това ще трябва да се направи много. Следователно, прекрачвайки прага на нов апартамент, не е нужно да стоите и да си чешете главата, мислейки какво да вземете първо. В този момент не е нужно да мислите за нищо. Просто трябва да вземете молив и празен лист, за да съставите план на апартамента.

За да направите това, външните контури на апартамента и всички съществуващи прегради се изчертават върху празен лист хартия. Тук трябва да посочите местоположението на всички отвори: врати и прозорци.

След това в плана на апартамента трябва схематично да подредите мебелите и домакинските уреди. Това повдига въпроса: „За какво?“ Това е необходимо за предварително определяне на посоките за полагане на електрически комуникации и местата на свързване към всички домакински мрежи: електрически, канализационни, водоснабдителни.

В края на краищата никой не се нуждае от електрически ключове или контакти, които се намират зад килера или дивана, точно както крановете за вода в коридора. За да предотвратите това да се случи точно на линиите, които обозначават стените на плана, е необходимо да маркирате местоположението на ключове и контакти. Освен това планът трябва да посочи местоположението на кранове и друго водопроводно оборудване.

Също така е необходимо да изберете и посочите на плана мястото за инсталиране на апартаментното електрическо табло. От една страна в него ще бъдат въведени битови електропроводи, а от друга – захранващата линия на фирмата доставчик на електроенергия.

Този план на апартамента ще бъде взет като основа в бъдеще при изготвянето на проект за ремонт.
Откъде да започна

На първо място, предстои много подготвителна работа. Те могат да бъдат разделени на следните етапи:

изготвяне на проект за саниране. По принцип е необходимо, за да се определи обхватът и количеството на необходимите продукти и материали за извършване на работа, както подготвителна (груба обработка), така и довършителна (довършителна обработка);
извършване на груби работи: ел. и ВиК;
извършване на шпакловъчни работи;
извършване на гипсокартонени работи.

Кога да започнете и как най-добре да свършите работата

Ако къщата е пусната в експлоатация наскоро, се препоръчва да започнете ремонт само след като се установи. Това се дължи на факта, че по време на процеса на свиване се променя геометрията на сградата и, естествено, на помещенията в нея. В този случай стените могат да се покрият с пукнатини. Това важи особено за многоетажни тухлени сгради. Свиването, според написаното в строителните норми и правила (SNIP), ще спре след 2 години.

Ако е невъзможно или не искате да чакате толкова дълго, тогава работата може да започне по-рано. В този случай се препоръчва да се съсредоточите върху ремонтите на ниво „икономичност“.

В този случай се извършва само най-необходимата работа, като се има предвид фактът, че след 2 години нещо ще трябва да се преработи.

С малък бюджет ремонтните дейности могат да се извършват на етапи. Например, първо можете да извършите ремонт в кухнята, тоалетната и банята, след това в една стая, малко по-късно в друга и т.н. Тази опция е добра, защото ви позволява да извършвате ремонти при относително ниски разходи, макар и не много бързо. Въпреки това е по-добре и по-правилно първо да извършите цялата груба работа. За изпълнението им се закупуват необходимите строителни материали: мазилка, замазка. гипсокартон и др. След завършване на грубата работа се закупуват материали за довършителни работи – това са например тапети, плочки, линолеум, паркет, ламинат.

Най-трудният етап от ремонтните дейности в съвременните нови сгради е подготвителната (груба) работа. Правилността и качеството на тяхното изпълнение е пряко свързано с качеството на довършителните (почистващи) работи в апартамента и съответно комфорта в него.
Извършване на груба работа

В процеса на извършване на водопроводни работи се извършва окабеляване в целия апартамент и монтаж на тръби: вода и канализация. За полагане на тръби стените първо се изравняват, след което в тях се полагат жлебове, в които се поставят тръбите. След полагането на тръбите за монтаж на ВиК оборудване се монтират водопроводни муфи на необходимите места.

Грубата електрическа работа включва:

полагане на електрически кабели;
монтаж на съединителни кутии;
монтаж на инсталационни кутии за контакти и ключове.

Трасирането на електрическите кабели може да се извърши на нивото на пода, когато се монтира пясъчно-циментова замазка, или на ниво таван, ако се изпълнява окачен или окачен таван. Електрическото окабеляване по стените (от съединителни кутии до инсталационни кутии за контакти и ключове) и по тавана до лампите (при липса на окачен или окачен таван) се извършва в канали, които се правят в предварително измазани стени.

Чрез шпакловка, подобно на гипсокартон, се постига правилна геометрия на стени и тавани. Гипсокартонът в допълнение ще ви позволи да придадете индивидуалност на повърхностите, като се отдалечите от скучните стандартни форми.
Извършване на довършителни работи

Ако се извършват ремонти в наскоро завършена къща, тогава е необходимо да се използват материали, които могат да се деформират, без да се срутят. Могат да се използват например флизелинови тапети, окачени тавани, подови настилки от естествено дърво, подобни продукти може да намерите във всеки един онлайн магазин. Когато извършвате ремонт в къща, пусната в експлоатация преди по-малко от 2 години, е по-добре да не използвате скъпи материали, а да използвате техните по-евтини аналози. Няма да е толкова жалко за тях, ако след 2 години се деформират.

Ако не нарушите посочения ред на работа, тогава дори такъв глобален ремонт като ремонт в нова сграда ще бъде завършен успешно.

Всеки сам решава как да извърши ремонта. Има само 2 опции:

1. Тези, които искат да спестят пари, правят ремонта сами, като правят всичко „за себе си“ с отлично качество, но губят много време.

2. Тези, които не искат да губят време, търсят екип от строители и им обясняват какво искат. След това той контролира процеса, наблюдавайки ремонта отвън. Разбира се, това ще струва много повече, но може да има проблеми с качеството, особено на места, скрити от директна визуална проверка.

Вашият коментар