Избор на тапети за детска стая

Декорирането на детска стая е много важен момент, тъй като именно оттук детето започва да научава за света около себе си. С какви цветове ще бъде украсен този свят, зависи от родителите. И, разбира се, основната задача при ремонта на детската стая ще бъде правилният избор на тапет.

Когато избирате, на първо място, обърнете внимание на факта, че тапетът е направен от екологично чисти материали: не забравяйте, че декорирате стая за дете! Тапетите за детски стаи могат да бъдат различни.

1. Обикновени хартиени. Такива тапети, като правило, не съдържат синтетични материали. Освен това те са сравнително евтини. Ето защо, ако детето ви обича да рисува или да украсява стаята си с плакати и рисунки, това няма да навреди много на портфейла ви, тъй като с времето можете да освежите стените с минимални разходи.

2. Миещи се тапети. Те са по-плътни от обикновените хартиени, мръсотията или детските рисунки могат лесно да се измият от тях.

3. Течен тапет. Този тапет е практичен и има високо ниво на екологичност. Но са и доста скъпи. Такива тапети могат да бъдат боядисани няколко пъти, така че няма да се страхувате от стенните рисунки на вашите деца.

4. Тапетите от корк и бамбук са изработени от екологично чисти материали, които позволяват на детската стая да „диша“. А спокойните нюанси, в които обикновено се правят, ще създадат атмосфера на топлина и комфорт в детската стая.

Несъмнено си струва да обърнете специално внимание на цвета и шарката на тапета, при избора на които трябва да вземете предвид следните показатели.

1. Темпераментът на детето. За спокойно дете е по-добре да изберете ярки тапети с богат модел, за да го насърчите да предприеме активни действия. А за активно бебе е по-добре да изберете тапет в пастелни нюанси.

2. Възраст. Децата се развиват различно в различните възрастови категории. За деца под 2 години е по-добре да изберете тапети в ярки цветове, с масивен дизайн, тъй като на тази възраст децата активно изследват света. За деца от 7 до 10 години тапетите със забавни изображения са най-добри, но за предпочитане без претрупване на картината, за да не отвличат вниманието. След 10 години детето вече иска да се самоактуализира и започва активно да изразява своето „Аз“. На тази възраст ще е по-добре, ако се съветвате и мечтаете заедно с детето си.

Когато купувате тапети, не забравяйте, че правилният избор ще зададе основния тон на стаята на вашето дете и съответно подходящото настроение за детето. Спомнете си себе си като дете: какво бихте искали, нарисувайте модел на стаята му с детето си, попитайте мнението му. И тогава вашето дете определено ще има фантастична стая, където ще се радва да прекарва времето си.

Вашият коментар