Грижа за паркет и масивнo дюшеме

Винаги трябва да имате предвид, че паркетът е естествен материал, който има свой собствен праг на здравина. Влияят се от различни физични фактори: налягане, влажност и температура. Например, излишната влажност кара дървото да абсорбира влагата, като по този начин увеличава обема си. И това отново създава допълнително напрежение вътре в пода.

Ако в помещението има сравнително ниска влажност, тогава дъската, напротив, намалява размера си. В резултат на това на пода могат да се появят пукнатини и в някои случаи пукнатини, ако шевовете са фиксирани с лепило.

Условия за експлоатация на паркет и масивни плоскости

Ако решите да поставите паркет в дома си, трябва да се уверите, че в къщата има малко влажност, която не само ще запази пода здрав и здрав, но и ще има положително въздействие върху здравето на живеещите в него . Идеалните условия за работа с паркет включват средна влажност (не повече от 50-60%) и сравнително средна температура (19ºC). Лаковият слой е най-горният и най-уязвим, тъй като той носи основното натоварване. Трябва да помним, че прекомерното натоварване на пода убива лаковия под за няколко години.

Използването на пода трябва да започне само два дни след монтажа. Лаковата повърхност трябва да изсъхне поне 10 часа. При нормални условия лаковото покритие трябва да изсъхне не повече от един ден. По време на сушенето не ходете по пода и в никакъв случай не създавайте течение. Няма нужда да покривате паркета в слънчевата стая. Всички открити зони могат да потъмнеят от излагане на ултравиолетова радиация, докато затворената част ще остане същата. Перфектната грижа за паркета може да бъде постигната само след няколко седмици.

Мокрото почистване е строго забранено. Паркетът може да се избърше със сухи четки или парцали за под. Ако има петна със засъхнала мръсотия или следи от обувки, тогава е допустимо да използвате леко навлажнен парцал.

Вашият коментар