Характеристики при ремонт на стар апартамент – „Ем Строй Ремонти”

Какво е вторично жилище? Това са апартаменти, които вече са използвани. Въпреки възрастта си, вторичният жилищен фонд има много предимства в сравнение с първичното жилище. Основното нещо е развитата инфраструктура. Старите сгради, като правило, имат училища и детски градини, магазини и салони от всякакъв вид, банки и пощенски станции на пешеходно разстояние и се намират в близост до клиники и транспортни възли. В същото време има един важен нюанс, който трябва да се вземе предвид при закупуването на такова жилище. Това е естественото му износване.

Дори ако сте закупили апартамент за препродажба с добро покритие, най-вероятно ще трябва да направите основен ремонт на апартамента в софия в близко бъдеще. И дори не става дума за самото довършване, а за комуникациите, които, независимо дали ви харесва или не, ще трябва да бъдат актуализирани. И тук има много други функции. Нека се опитаме да разберем, ако не всички, то поне основните точки.

 

Етапи при ремонт на стар апартамент

И така, откъде да започнете ремонта на стар апартамент? Условно могат да се разграничат няколко етапа.

Демонтаж

Този вид работа трябва да се извършва в празен апартамент. Всичко, което искате да запазите непокътнато, трябва да бъде извадено по време на ремонта. Ако са планирани ремонти в една стая, преместете нещата в друга. Препоръчително е да се преместите на по-спокойно място по време на ремонта.

След като бригадирът прегледа всичко и определи обхвата на работата, е необходимо да се демонтират старите покрития. Ако в апартамента е планирано преустройство, строителите разрушават стените. На същия етап подовете се отварят (ако е необходимо).

 

Подмяна на комуникации

Когато най-мръсната работа е свършена и първите строителни отпадъци са извозени, започваме да работим с комуникациите. Докато стените и подовете са открити, можете да смените електрическото окабеляване. В същото време, ако е необходимо, се монтират нови тръби. На този етап вече трябва да е готов план за поставяне на ново окабеляване и разположение на лампи, ключове и контакти. Ако планирате да смените тръби или да преместите водопровод, сега е моментът да поставите канализационни изводи и водопроводни връзки.

 

Докато са готови новите груби покрития, можете да започнете смяна на дограма и радиатори, както и да удължите трасето на електрическата инсталация на климатика. Накратко, препоръчително е да се извършват всички работи, по време на които повърхността на стените или пода може да се повреди.

Важен детайл: след подмяна на стари прозорци с модерен PVC, микроклиматът в апартамента може да се влоши поради нарушена циркулация на въздуха: запечатаните прозорци с двоен стъклопакет изключват потока свеж въздух от улицата. По-добре е да се погрижите за решаването на този проблем предварително – например, инсталирайте вентилационни клапани за чист въздух в стена или прозорец.

Монтаж на прегради

Ако комуникациите са готови, пристъпваме към изграждането на прегради. Блоковите стени се изграждат веднага, но стените от гипсокартон се монтират след полагане на подовата замазка. На същия етап в преградите се поставят врати, ако е необходимо.

 

Изравняване на повърхности

Готови ли сте с окабеляването? Време е да направим грубото довършване. Стени, подове, тавани са нивелирани. На пода е положена бетонова замазка, стените и тавана са шпакловани и нивелирани. В старите къщи стените рядко са идеално равни, така че може да се нуждаете от доста мазилка, трябва да сте подготвени за това. Що се отнася до подовата замазка, е необходимо да се вземат предвид изходните материали, от които е направена основата. По този начин се препоръчва да се постави лека замазка върху дървените подове на старите къщи.

 

Таванът се изравнява според нуждите. Ако планирате да направите опъваща конструкция, тогава можете да пропуснете етапа на подготовка на пода. Друго нещо е довършването на боята. Тук всичко трябва да е перфектно.

Чисто покритие, красиви детайли

По-добре е да започнете да завършвате от тавана. Вторият етап е довършване на стените. Финалният щрих е полагане на настилката и монтиране на первази. Ако желаете, можете да започнете от пода, но тогава трябва да сте много внимателни, за да не го изцапате по-късно.

Когато основната красота е постигната, можете да започнете да разглеждате малките неща. Време е да поставите первази, да поставите вратите, да поставите контакти и ключове, да свържете лампите, да окачите корнизите на прозорците. Свързваме и тестваме ВиК инсталации в баня и кухня.

 

Преминете по крановете със суха кърпа или лист хартия: при допир всичко трябва да остане сухо. Можете да проверите контактите и окабеляването като цяло с всеки евтин електрически уред. По-добре е да вземете устройство със стегнат щепсел, за да сте сигурни, че гнездата са здраво поставени в гнездата си.

С такъв поетапен ремонт вашият вторичен апартамент ще придобие уникален вид, всяка стая ще живее нов, жизнен живот.

Проектни решения за стари жилища

Кой път да хванете, когато планирате дизайна на стар апартамент? Вариантите са няколко. Първият и най-очевиден е традиционният ремонт с европейско качество. Кокетният, чист апартамент, направен в неутрални цветове, е удобен за декорация, позволява ви да поставите различни аксесоари в интериора и да промените дизайна според вашето настроение.

Друг успешен вариант е възстановяването на историческия облик на епохата. За това се използват цветове и модели, които са били популярни в определен период. Старите тухлени сгради се характеризират с изобилие от мазилка и оформени преходи от стени към таван. Всичко това може да се използва за подобряване на новия интериор и вдъхване на подходяща атмосфера. Особено шик е, ако интериорният дизайн продължава стила на външните фасади, като се слива с тях в една композиция.

 

Модерните решения също имат право на живот. Loft , скандинавски стил са добри възможности за малки апартаменти. Светлите стени визуално увеличават пространството и го правят универсално. Всеки ярък декор в умерени количества ще бъде подходящ.

Традиционни опции: английски, френски стил, руски имот – всички те имат потенциал, но в такива интериори има по-малко място за маневриране и те са по-статични.

Дизайнер ще ви помогне да определите подходящата гама и комбинация от цветове и да изготвите дизайнерски проект в съответствие с планираните разходи за ремонт. Нашите специалисти имат богат опит в трансформирането на вторични апартаменти с различни оформления. Професионалният подход ще ви помогне да промените външния вид на вашия дом, да го приспособите към вашите нужди и да създадете уютна атмосфера във всеки квадратен сантиметър.

Какви други нюанси трябва да се вземат предвид

Когато започвате ремонт на апартамент в стара сграда, внимателно проверете документацията. Например, преустройството на къщата ви може да бъде забранено или остъкляването на балкона може да бъде трудно. Ако апартаментът се намира в историческа сграда, тогава могат да възникнат проблеми дори с баналното инсталиране на външен климатик. Всичко това трябва да се вземе предвид.

Изборът на отговорен екип е важна стъпка 

Най-смелите трансформации започват с мечта. Ние сме готови да дадем живот на най-оригиналните идеи. Фирма “Ем Строй Ремонти” е надежден помощник във вашите проекти.

 

Martin Dimitrov

Learn More →