Ремонт и довършителни работи на апартамент

Завършването на апартамента е последният етап от всеки ремонт, който предполага, че апартаментът в края на този етап отговаря на всички естетически и функционални изисквания. В тази статия ще разгледаме: какви етапи на работа включват довършителни работи, как изглежда, цената на довършителните работи, какво влияе върху увеличението на цената на оценката и как бързо да изчислите приблизителната цена до ключ с материали.

 

Какво означава „фина обработка“?

Терминът „довършителни работи“, както и при грубите и преддовършителните ремонти, има по-скоро ежедневен, отколкото юридически характер. Като цяло можем да кажем, че това е окончателен ремонт, след който хората веднага ще се преместят в апартамента. Красиво и уютно е, всички битови технически проблеми са решени. Качеството на довършителните работи варира в зависимост от избора и квалификацията на изпълнителите на тази работа.

Какво включва окончателното завършване на апартамент до ключ?

Окончателното завършване на апартамента се извършва след приключване на грубия ремонт и включва следните етапи:

 1. Работа с плочки.

Полагането на керамични плочки е крайният вид работа, следователно работата с плочки се класифицира като довършителни работи. Тук, разбира се, е необходимата фугираща смес при полагане на плочки.

 1. Завършваща шпакловка.

Тук мненията са различни: шпакловката може да се класифицира изцяло като груба работа, а може и да се класифицира като довършителна работа, защото благодарение на нея помещението придобива окончателния си вид.

 1. Стенна декорация.

Тук също всичко зависи от избрания материал. Това може да бъде: боядисване,
нанасяне на декоративна или венецианска мазилка, изкуствен камък, лепене на тапети.
Важен момент, който е най-добре да се вземе предвид предварително, е, че за по-добър резултат при декорирането на стените трябва да извършите изравняваща работа, вижте нашите инструкции – ние ще ви разкажем подробно за материалите и технологиите на процеса.

 1. Монтаж на PVC и MDF плоскости.

Стенните панели могат да се използват вместо традиционни тапети или боя, а таванните панели могат да се използват вместо всяко таванно покритие. Можем да говорим и за създаване на декоративни ниши или арки.

 1. Монтаж на тавани.

Това е окончателната работа и няма значение какъв тип тавани ще изберете. Например, това може да бъде: варосване, боядисване с боя на водна основа, фаянс, монтаж на окачени или окачени тавани.

 1. Поставяне на подови настилки.

Подовете също могат да бъдат завършени по различни начини, най-често те използват: дървен паркет, ламинат, дъски, линолеум, керамични плочки. Към този етап трябва да се включи и монтажът на подовия цокъл.

 1. Монтаж на интериорни врати и облицовки.

Те се монтират в самия край, за да се избегне повреда на повърхността и покритието.

 1. Монтаж на ел. оборудване.

Монтират контакти, ключове, лампи и полилеи.

 1. Монтаж на отоплителни системи.

С отоплението всичко не е много просто. При големи проекти, например от предприемач, отоплението често се извършва като част от грубото довършване. Поради това радиаторите трябва да бъдат премахнати по време на довършителните работи, а тръбите усложняват ремонтните дейности. Ако говорим за основен ремонт или ремонт от нулата, тогава окончателното довършване трябва да се ограничи само до отворите за тръби в стените.

 1. ВиК работа.

Монтажът на водопроводни инсталации, разбира се, се извършва само след завършване на стените. Същото важи и за сушилните и смесителите в банята.

За да сте сигурни, че помещенията са завършени и престоят ви в тях е удобен, по-добре е да поверите довършването на апартамента на специалисти. Жителите на София могат лесно да поръчат довършителни работи до ключ от професионалисти, ако се свържат със строителната компания „ВМ Ремонти“. В същото време качеството на работа винаги е отлично, а разходите за довършителни работи са минимални.

Ремонт на апартамент с отстъпка до 20%

Оставете заявка за измерване и получете подробна оценка, професионален съвет и най-добри цени за ремонт

Довършителни работи на апартамента от майстори на „ВМ Ремонти”.

Достатъчно е да направите поръчка, така че нашите специалисти:

 • изчисляване на прогнозната цена;
 • полагане на подовата настилка;
 • покриване на стените с декоративна мазилка;
 • лепене на тапети;
 • боядисване и др.

Окончателното завършване на апартамента може да бъде завършено, когато всички предварителни етапи са готови. Ако не, поръчайте ги от нас. Комплексната поръчка предлага добра отстъпка.

Комплексно приемане на апартаменти в нова сграда

Контролен лист, цени, отговори на основни въпроси

Къде започва завършването?

Всеки ремонт е индивидуален. Специалистът съставя план за работа в зависимост от поставената задача и първоначалното състояние на дома. Въпреки това има някои общи препоръки за това откъде да започнете с довършителните работи. Подготвителната работа включва следните стъпки:

 • изготвяне на дизайнерски проект;
 • създаване на разчети и планиране на разходите;
 • закупуване на строителни материали;
 • избор на мебели и домакински уреди.

На етапа на подготовка трябва да имате добра представа как ще изглежда апартаментът след приключване на ремонта. Специалистите точно изчисляват необходимото количество строителни материали при изготвянето на прогнози, за да спестят вашия бюджет. Ремонтните дейности започват едва след като оценката е съгласувана с клиента и е подписан договорът.

Какво определя цената на довършителните работи?

Цената на услугата се определя преди започване на ремонта. Тази цифра е фиксирана в договора. Така собственикът на жилище може да знае точно какви разходи ще понесе. Цената за завършване на нова сграда до ключ се състои от следните фактори:

 • цена на довършителните материали;
 • ремонтни дейности;
 • допълнителни разходи

Ако говорим за вторично жилище, цената на услугата зависи от различни фактори. На първо място се вземат предвид първоначалното състояние на апартамента и желанията на собственика.

Консултирайте се със специалист от строителната компания „ВМ Ремонти“ в София, за да изчислите колко струва ремонта на вашия апартамент за окончателно довършване.

Разберете цената на вашия ремонт

Оставете заявка и нашите специалисти ще отговорят на всички ваши въпроси.
Ще изчислим цената на ремонта, ще консултираме технологиите и етапите на работа.

Какво може да повлияе на увеличението на цената в окончателната оценка на ремонта?

И тук говорим не за качеството на извършената работа, а по-скоро за нейния обем и сложност. В сектора на услугите важи правилото „нестандартното винаги излиза по-скъпо”. Същото е и при ремонта на апартаменти: цените за нестандартни довършителни работи с нестандартни материали винаги са по-високи.

Какво може да повлияе на увеличението на разходите за ремонтни оценки:

 • планиране при ремонт на нестандартни конструктивни елементи;
 • ремонт в помещения с тавани по-високи от 3 метра;
 • дизайнерски ремонт с използване на декоративни стилообразуващи елементи в декорацията (в сравнение със стилове, включващи минимално довършване);
 • използването на декоративна мазилка върху голяма площ при довършване на стени;
 • необходимостта от подравняване стриктно под прав ъгъл спрямо повърхността на стените и преградите в техните кръстовища;
 • диагонално полагане на керамични плочки или необходимостта от изрязване под ъгъл от 45 градуса;
 • необходимостта от коригиране на шаблона при тапетиране;
 • избор на паркет или нелакирани масивни плочи за довършване на пода;
 • избор на платнени опънати тавани (вместо PVC);
 • необходимостта от превръщане на балкона в част от жилищното пространство.

Вземете предвид тези точки, ако искате да спестите от довършителни работи до ключ, и бъдете в диалог с консултант, когато съгласувате оценка. Например, можете дори да ги помолите да изчислят няколко варианта за оценка на ремонта за вас – като вземат предвид различното естество на работата и след това да помислят на какъв етап са възможни спестявания и къде естетическият или функционалният компонент е по-важен за Вие.

Довършителни повърхности: стени, подове и тавани

Изборът на материали за довършителни повърхности зависи от стила на интериора, бюджета за ремонт и личните предпочитания на клиента.

Материалите се избират, като се вземат предвид характеристиките на помещението. За кухнята и банята се препоръчва използването на плочки или влагоустойчиви панели. Ако в къщата има деца, по-добре е да изберете миещи се материали за детската стая и хола. Вариант за собствениците на домашни любимци е антивандален тапет, който е устойчив на повреди от ноктите на котки и кучета.

Завършването на тавана може да се извърши с плочки, тапети, декоративна мазилка или еластична тъкан. В стаи с високи тавани са подходящи многоетажни конструкции с вградени лампи.

За довършване на пода предлагаме балатум, ламинат, паркет, корк и масивни плоскости. Можете също така да използвате саморазливни довършителни подови настилки, 3D подове, плочки и други довършителни материали. Всичко зависи от вкуса и начина на живот на клиента.

Специалист от строителна фирма ще ви разкаже за характеристиките на използваните материали и ще ви помогне да направите избор.

 

Martin Dimitrov

Learn More →