Ремонт и декорация на апартаменти в София: характеристики, съвети, цени – Част 2

Ремонт и декорация на апартаменти в София в нова сграда

Собствениците на апартаменти в нови сгради трябва да извършат ремонт и декорация. Ако се свържете със специализирана Софийска компания и поръчате нейните услуги, вашият апартамент ще бъде ремонтиран с високо качество и на достъпна цена. Завършването на апартаменти в нови сгради до ключ се извършва, като се вземат предвид всички желания на клиента. Възможна е и работа, съобразена с определен бюджет.

 

Видът на ремонта в нова къща зависи пряко от състоянието на апартамента след предаването на жилището на предприемача. Собственикът на жилище в нова сграда може да се нуждае само от довършителни работи, а в някои случаи и от груби или дори основни работи.

По този начин цената на завършването до ключ на апартамент в нова сграда в София е пряко пропорционална на списъка с необходимите ремонти. Специалистът ще състави подробна оценка, която ще посочи необходимото количество строителни материали и цените на услугите на работниците. Моля, имайте предвид, че финансовите разходи ще се основават на бюджета, разпределен от клиента. Освен това служител на компанията ще даде съвети как да спестите пари, така че ремонтът на апартамента да струва приемлива сума.

 

Ремонтът и довършването на апартамент в нова сграда има свои отличителни черти:

  1. Майсторите ще извършат всички ремонтни дейности с високо качество, независимо от сложността на дизайнерския проект. Трябва да се отбележи, че ако ремонтът и довършителните работи се извършват до ключ, самата компания ще достави строителни и довършителни материали на обекта, ще премахне боклука и ще извърши окончателното общо почистване на апартамента.
  2. Вниманието към детайла е една от основните характеристики на завършването до ключ на апартамент в нова сграда. В случай на нова къща са предвидени всички малки неща, от които зависи комфортът на жителите. Това е местоположението на точките на потребление на електроенергия, тъй като проводниците са скрити вътре в стените в кабелни канали, както и инсталирането на водоснабдителна система в кухнята въз основа на бъдещото местоположение на мивката и съдомиялната машина.
  3. Грубото довършване на апартамент в нова сграда включва изравняване на стените и подовете, поставяне на изолационни конструкции, включително топло подово покритие. На този етап можете да смените прозорците и да инсталирате каси на врати. След приключване на грубите довършителни работи апартаментът се счита за готов за окончателно довършване.
  4. Окончателното завършване на апартамент в нова сграда включва полагане на ламинат, линолеум, паркет или мокет. Когато монтирате подови настилки, трябва да вземете предвид спецификата на всяка стая в апартамента. Например в коридора покритието трябва да е с висока устойчивост на износване.
  5. Стените на апартамент в нова сграда могат да бъдат украсени с декоративна мазилка, покрити с тапети или покрити с боя. В кухнята, банята и тоалетната е по-добре да покриете стените с плочки или PVC панели. Подът обикновено е с плочки.
  6. Таванът в апартамент в нова къща може да бъде покрит с тапет или да се монтират окачени или опънати конструкции. Друга възможност е инсталирането на многостепенни системи с вдлъбнатини или външни софити. Занаятчиите сигурно ще прикрепят полилеи и лампи, скривайки проводниците.
  7. Специалистите ще свържат домакински уреди: пералня, фурна и др., Ще инсталират водопроводни инсталации и ще подредят мебели.

Ремонт и декорация на панелни апартаменти в София

Панелните сгради се появяват в България в края на 60-те години на миналия век. Броят на къщите от този тип нараства до началото на 80-те години. Властите се стремят да осигурят жилища на възможно най-много семейства за кратко време, което изисква строги спестявания и се отразява в оформлението на апартаментите: много малки стаи и кухни, ниски тавани и обща баня. Днес ремонтите в панелни сгради в София са свързани с редица ограничения за преустройство и използване на съвременни технологии и довършителни материали.

Преди да започнете ремонт на панелен апартамент, трябва трезво да оцените възможностите си и да разберете какъв дизайн на стаята трябва да получите.

Ремонтът на малък панелен апартамент има няколко важни характеристики, които ще помогнат не само за оборудването на стаята, но и за улесняване на работния процес:

  • Работен план. Преди да започнете ремонт на апартамент било то основен или козметичен, трябва да изготвите работен план, т.е. да опишете подробно разположението на всяка стая, да приложите идеи за организиране на пространството, проектиране на стените, пода и тавана.
  • Оформление. Това е важен момент, спазването на който ще помогне за визуално разширяване на помещенията. Можете да зонирате стаите или да ги реконструирате, като използвате мебели, оградни елементи или демонтирате стенни прегради.
  • Премахване на стари покрития. На този етап старото покритие се отстранява от стените, пода и тавана. Това включва и освобождаване от стари мебели и ненужни декоративни елементи.
  • Стенна декорация. За тази цел можете да използвате различни материали: тапети, течни тапети, боя, мазилка.
  • Довършителни работи на тавана. Най-добре е да варосвате или измажете тавана във всички стаи на апартамента. Можете да монтирате окачен таван или да го украсите с облицовка с огледална основа.
  • Подови настилки. В различните стаи на апартамента можете да използвате различни подови настилки: линолеум, ламинат или паркет. Важно е да се поддържа общ стил, който ще бъде в хармония с дизайна на апартамента като цяло.
  • Цвят на стаята. Използвайте светли нюанси за декориране на стени и други повърхности, което ще помогне за разширяване на пространството, което е толкова важно за малък панелен апартамент.
  • Осветление. В панелен апартамент е по-добре да не използвате ярки лампи, освен в определена зона за насочено осветление. Цялостният външен вид на всяка стая в апартамента зависи от поставянето на изкуствени източници на светлина.
  • Мебели. За да обзаведете стаи в малка сграда, най-добре е да използвате мебели с малък размер, както и многофункционални и модифицирани дизайни, които ще спестят място.

Преди да започнете ремонт на малък апартамент, разгледайте снимките на интериорни идеи. Това ще ви помогне да изберете подходящия дизайн за вашия апартамент и да извършите правилно ремонта.

Ако говорим за оформлението на малък апартамент, тогава за правилната му организация е необходимо да се спазват следните важни правила :

  • при преустройство на едностаен апартамент в студио, стената между кухнята и стаята е разрешена за разрушаване само ако в къщата е монтирана електрическа печка;
  • Можете да зонирате стаите, като използвате различни прегради и паравани;
  • Можете да зонирате всекидневна или кухня, като използвате мебели, например ъглов диван, който ще раздели работната зона и зоната за отдих и прием;
  • балконът може да бъде оборудван и като допълнително жилищно пространство, например, като поставите върху него маса, диван или дори единично легло;
  • можете да разрушите стената, разделяща балкона и хола, което значително ще увеличи площта на основната стая в апартамента, но първо трябва да изолирате добре балкона.

Как да изберем цвета и материала за довършване на апартамент?

Цветът на декорацията заема важно място в интериора на малък апартамент. Избраният нюанс ще повлияе на целия дизайн на стаята. За да украсите апартамент, най-добре е да използвате светъл цвят, който визуално разширява пространството.

По-долу ви предлагаме да се запознаете с принципите за избор на цвят и довършителни материали на апартамент:

  1. Стените в хола трябва да бъдат украсени с тапети в светли цветове: бяло, кремаво, бежово, праскова, жълто, светло кафяво. Тапетът може да бъде с дребен шаблон или обикновен. Боядисани или варосани стени в бяло или бежово също са подходящи за всекидневната, а таванът трябва да бъде завършен по същия начин.
  2. Най-добре е да украсите стените в спалнята с тапети в светли нюанси с малък модел на синьо, розово или бежово.
  3. За декориране на стените в кухнята е подходящ тапет или боя в бежови, жълти или зелени цветове. Материалите трябва да могат да се перат, за да могат да поддържат чистотата в тази зона.
  4. Стените в коридора е добре да облепите с тапети в бежово, светлокафяво, зелено с едра шарка.
  5. Стените в банята са най-добре украсени с бели или бежови плочки.
  6. Подовете във всички стаи трябва да бъдат завършени с ламинат, паркет, линолеум или килим, но цветът на покритието трябва да се вписва в цялостния интериор и дизайн на апартамента.
  7. Не трябва да изграждате многостепенни тавани от гипсокартон, тъй като те ще намалят и без това малката височина на стаите.
  8. За да украсите таваните, можете да инсталирате опънати конструкции с лъскава повърхност в бели или бежови цветове.
  9. За облицовка на тавана и стените можете да използвате огледално покритие, което значително ще разшири площта на помещенията.

Как да изберем качествени ремонтни и довършителни услуги в София

Всеки клиент, който иска да ремонтира апартамент, разчита на висококачествена работа при спазване на всички технологии, безопасност, както и финансови гаранции. Именно поради тези причини изборът на фирма за строителство и ремонт е свързан с такива трудности.

 

Днес на пазара за ремонт и довършителни работи на апартаменти и офиси в София можете да намерите около 5 хиляди различни компании и частни ремонтни екипи. В същото време капацитетът на столичния пазар е много голям и по своята структура той е много различен от пазарите за ремонт на други градове. Много апартаменти в София се отдават под наем в нови сгради и са бетонни кутии, понякога с примитивно покритие. Около една трета от столичани не искат сами да правят ремонт на апартаменти и наемат строителна фирма или ремонтен екип. Освен това 25% от поръчките са основни ремонти.

През последните десет години пазарът за ремонт и довършителни работи на апартаменти и офиси в София се промени значително. Голям брой компании сега се грижат не само за печалбата, но и за репутацията си. Такива компании биха предпочели да работят законно и да заемат стабилна ниша в ремонтната индустрия, отколкото да се поддадат на измама или да пестят от закупуването на строителни материали. Така възниква резонният въпрос – как да различим свестния и квалифициран изпълнител от съмнителен и непрофесионален?

Ето критериите за избор на фирма за ремонт:

  1. Наличие на официален договор. Когато решите да използвате услугите на фирма за ремонт на апартаменти, обърнете внимание на факта, че текста на официалния договор е подробен и обемен, а не стандартен, взет от интернет. Договорът трябва ясно да посочва общата сума на ремонтните дейности и времето за тяхното завършване, тоест окончателната оценка. Това ще ви спести от неразбираеми допълнителни такси по време на ремонт на апартамент, което често се случва с частни екипи. Такива безскрупулни майстори обикновено подценяват общата оценка, за да изнудват клиента чрез спиране на ремонтните дейности. Реномираният изпълнител определено ще включи гаранции в договора, така че в случай на непредвидени обстоятелства всичко да бъде коригирано своевременно.

 

  1. Приемане в SRO (саморегулираща се организация). Това е официално разрешение за извършване на строително-ремонтни работи, свързани с основни промени и тяхното обезопасяване. Това включва монтаж на стени и прегради, електроснабдителна система, водоснабдителна, канализационна и топлопреносна мрежа.
  2. Фирмата разполага с офис . Най-добре е договорът да се сключи в офиса на ремонтната фирма, а не на място. Можете да различите истински офис от фиктивен по работната среда. Стаята трябва да разполага с офис оборудване, стационарен телефон, много папки с работна документация и списания. Освен това обърнете внимание на това как служителите отговарят на телефонни обаждания, дали компанията има портфолио и добър уебсайт и колко прозрачен е процесът на ремонт на апартаменти или офиси. Например, можете да покажете на потенциален клиент обект в експлоатация и след сключване на договор да му предоставите възможност да контролира всички етапи на ремонтните дейности и плащанията. По-специално, това може да стане с вашия личен акаунт.
  3. Без предплащане . Една прилична строителна фирма няма да изисква от клиента авансово плащане за ремонтни дейности, а само за материали. Можете обаче да ги платите на етапи.
  4. Постоянен персонал. Добрият изпълнител няма да наеме непроверени, неквалифицирани занаятчии или гастарбайтери, които са готови да работят за по-малко пари. Вместо това персоналът на такава компания ще бъде инженер с висше образование и трудов стаж. Голям брой поръчки ще изискват от компанията да създаде специален отдел за технически надзор, многостепенна система за контрол, отдел за доставки и склад за строителни материали. Освен това добрата компания си сътрудничи с водещи доставчици на материали и получава отстъпки за обем.

Когато избирате фирма за ремонт и строителство, обърнете внимание на нейния опит в тази област. Частният майстор може да срещне проблеми по време на работа, поради което ще трябва да потърсите допълнителни специалисти.

Благодарение на критериите, изброени по-горе, можете незабавно да отсеете съмнителни фирми за ремонт и строителство. Може да се окаже, че ще трябва да избирате от малък брой фирми, но всички те ще бъдат свестни и квалифицирани. Тези критерии могат да се използват и като въпроси към компанията при първото телефонно обаждане.

Колко струва ремонта и декорирането на апартаменти в София?

След като сте избрали фирма за ремонт и строителство, запознайте се предварително с нейните цени за услуги, разгледайте примери за извършена работа и прочетете отзиви от предишни клиенти. Цената за ремонта и довършването на апартамент в София може да има широк диапазон от цени. Оценката на разходите ще ви помогне да го стесните. В същото време си струва да вземете предвид всички малки неща. Въпреки това избягвайте да избирате най-ниските цени за ремонт и довършителни работи на апартаменти, тъй като работата може да бъде извършена лошо и ремоделирането ще струва доста пари. Същото важи и за довършителните материали.

Не трябва да купувате най-евтините материали, които е малко вероятно да бъдат с високо качество. Но също така не е нужно да купувате скъпи и да плащате повече за марката. Винаги може да се намери средно решение.

Какви са основните компоненти на цената на ремонта на апартамент в София?

Цената на ремонтните дейности, извършвани от професионални строителни екипи, се различава в зависимост от региона на България. В София цените за ремонт и декорация на апартаменти са значително по-високи от ценовата листа за същите услуги в провинциите.

Цените за ремонт и довършителни работи на апартаменти в София зависят от следните фактори:

  • площ на апартамента и брой стаи;
  • обхват на ремонт на апартамент;
  • дизайнерски услуги;
  • разходи за довършителни материали;
  • цената на инсталираното оборудване, като водопровод и радиатори;
  • помощ от допълнителни строителни организации при монтаж на врати, прозорци, монтаж на окачени тавани;
  • извозване на строителни отпадъци от апартамента;
  • вид на помещенията – нови или вторични;
  • вид ремонт на апартамент – шпакловка, демонтаж на стари конструкции, замазка, подмяна на канализация, водопровод, ел. инсталация.

 

Martin Dimitrov

Learn More →